Podle čeho vybrat autosedačku?

Podle čeho vybrat autosedačku?

Jak vybrat dětskou autosedačku?

 

Musím se k něčemu přiznat. Je to skutečně neodpustitelné, ale já nevím, jak se vyrábí čokoláda.

 

Zato vím, jak vybrat tu nejbezpečnější sedačku pro Vašeho potomka. A zkusím vás navést na tu správnou cestu. Na co se tedy máte ptát? A co hledat?

 

To hlavní je ujasnit si, podle čeho dětskou autosedačku vybírat. Těch parametrů je více, a je důležité posuzovat je všechny najednou. Jen jeden z nich nikdy nedokáže říct všechno. Pojďme postupně probrat, jak to všechno souvisí.

 

  • Váha, nebo výška potomka – to je to nejdůležitější a podle váhy (výšky) se dělí dětské sedačky do kategorií. Asi nemusíte znát jejich přesné označení, nebo záludnosti tohoto dělení. Podstatné je to, že sedačky nejsou všechny stejné a každá je určena pro jinak velké dítě. Pokud vám někdo bude říkat, že dítěti stačí na celé cestování jediná sedačka od narození až do třinácti let, nevěřte mu. Taková sedačka neexistuje, stejně jako neexistují boty, které by se daly nosit podobně dlouhou dobu. Jestliže narazíte na výrobek označený „0-36kg“, rychle na něj zapomeňte. Výrobce při takovém rozsahu musí udělat tak strašlivé kompromisy, že taková sedačka neumí vůbec nic dobře a ve všech parametrech bude špatná.

 

  • Somatotyp potomka – každé dítě je jinak rostlé. Některé je hubené a dlouhé, jiné má krátké nožičky a dlouhé tělo, další má větší hlavičku. I to by mělo ovlivnit výběr sedačky. Někdo bude hledat vysokou zádovou opěrku, jiný delší sedák, nebo větší sklon kvůli těžké, přepadávající hlavičce. Opět je potřeba najít tu správnou cestu.

 

  • Zdravotní stav potomka – velmi důležitá je otázka zdravotního stavu a z něj vyplývajících potřeb dítěte. Bohužel u některých dětí existují vývojové vady, nebo jiná postižení, která vyžadují specifické zacházení a ukládání. I toto je potřeba velmi pečlivě zvážit, protože existují sedačky méně vhodné i vhodnější.

 

  • Způsob cestování – někteří z Vás sednou do auta jednou za měsíc, aby dojeli na velký nákup. Jiní jezdí denně (lékař, plavání, cvičení, nákupy, babička, kavárna…). Další každý měsíc cestují 600 km za rodiči. Každý způsob má jiná pravidla, jiné zvyklosti, jiné požadavky na sedačku. Jiné je to, když máte vyhřátou garáž a jiné, když sedačku na sídlišti pokaždé nosíte z auta domů.

 

  • Typ a konstrukce auta – toto je velmi důležitý parametr a přitom se o něm ve spoustě obchodů nic nedozvíte. Nejde jen o velikost auta a jeho kufru. Při nákupu sedačky se Vás zeptáme na sklon sedáků vzadu, typ karosérie, uspořádání podlahy, nebo typ ukotvení předních sedadel. Ale cestování v autě zahrnuje desítky drobností, které mohou úplně zvrátit výběr dětské autosedačky. Velikost a tvar dveří, délka bezpečnostních pásů, přítomnost Isofixu, náklon opěradel, tvar a velikost hlavových opěrek, výška střechy nad zadními sedadly, vypínání airbagů, poloha „C“ sloupku, tloušťka dveří… Je toho moc, a proto vždy doporučujeme sedačku před nákupem pečlivě vyzkoušet ve Vašem voze.

 

  • Rozpočet – nejsme všichni stejně movití. Tak to prostě je a řešíme to i při nákupu sedačky. Obecně je asi každému jasné, že šetřit na bezpečnosti dětí může jen blázen. Ale jsou i takoví. Paradoxně se nejvíce setkáváme s lakomci, kteří přijedou skutečně velmi drahým vozem a podle oblečení nouzí určitě netrpí. Co je drahá dětská autosedačka? Pro někoho je to 3.000,-Kč, pro jiného hranice neexistuje. Znamená to snad, že za málo peněz dostanete vždy jen čínský šunt ze supermarketu? Samozřejmé je, že vývoj a výroba takového výrobku, jako je autosedačka něco stojí. Výrobce jí musí vymyslet, vyrobit, otestovat, zabalit, poslat k prodejci, vytvořit marketing, vyřizovat reklamace… A všechno něco stojí. Takže když si vezmeme výrobek za 1.500,-Kč z e-shopu s psím krmením, zkusme počítat. Továrna se musí někde postavit, najít zaměstnance, něco vymyslet a vyrobit. Musí to otestovat a certifikovat, což je opravdu citelná suma. Krabice stojí 50,-Kč, doprava z Číny do Evropy 150,-Kč, režie dovozce 100,-Kč, distribuce k prodejcům 50,-Kč, školení, letáčky, e-shop, prodejce má obchod, musí koupit regály, zaměstnat prodavače, udělat reklamu… Když to všechno sečtete, snadno zjistíte, že na výrobu sedačky za 1.500,-Kč zbyde doslova pár korun. Co to znamená pro kvalitu výrobku si snadno můžete domyslet. Nicméně vraťme se k našemu rozpočtu. Ano, sedačka za cenu 10.000,-Kč bude pravděpodobně kvalitnější, než jiná za 3.000,-Kč. Ale rozdíl nemusí být tak velký, jestliže víte, na co se ptát a co hledat. Existují výrobci, kteří umí vyrobit relativně kvalitní výrobek za rozumnou cenu. Ale opět je potřeba najít profesionála, který to umí rozlišit a vybrat vhodný kompromis.

 

  • Osobní preference – bohužel nás navštěvují i rodiče, kteří přichází s tím, že někdo v rodině prostě rozhodl, že ta sedačka po sestřenici z roku 1980 je pořád dost dobrá a je nesmysl kupovat jinou za šílené čtyři tisíce. V takovém případě je velmi obtížné zachovat profesionalitu a nezačít rozbíjet nábytek v záplavě sprostých nadávek. Ano, rozumíme tomu, že někde prostě jsou nějaké vztahy a není naší prací to napravovat. Ale je skutečně šílené, když se babička rozhodne šetřit na vnoučatech, a to v situaci, kdy sedačku ani neplatí! Jistě nestojí za to kvůli nákupu sedačky rozložit rodinu, ale dovolte mi soukromý názor – co je důležitějšího, než bezpečnost našich dětí?

 

  • Kde koupit – v době moderních technologií a e-shopů je skutečně jednoduché koupit sedačku na tři kliknutí. Ale jak sami vidíte výše, není to zase až tak úplně jednoduché. Jak to funguje můžeme denně vidět na různých prodejnách. Když srovnáme typy sedaček, které zákazníci vybírají za naší asistence na prodejně a co objednávají přes e-shop, je perfektně vidět, kdo se o problematiku zajímá, kdo vyhledává relevantní zdroje a kdo střílí od boku. Nejde o cenu sedačky. Spíše o to, že jak píšeme výše, výběr bez dostatečného studia končí zpravidla fiaskem. Pro nás je klíčový prodej prostřednictvím kamenné prodejny. Zde najdete profesionály, kteří společně s Vámi identifikují Vaše potřeby a preference, a po důkladném zkoušení v autě i s pasažérem podpoří správnou volbu. Vyplatí se udělat si výlet a přijet osobně.

 

  • Relevantní informace – není složité najít obrovská kvanta informací z jakéhokoliv oboru. Platí to i o dětských zádržných systémech. Otázka je, kde je hledat a kolik času tomu můžete věnovat. Z naší zkušenosti můžeme vřele doporučit facebookový profil „Děti proti směru“. Dnes se zde schází stovky rodičů, kteří si velmi intenzivně vyměňují zkušenosti. Naopak nás velmi zklamaly tzv. „seriózní“ zdroje. Můžeme jmenovat například velmi známý D-test, který často prezentuje zastaralé, a někdy i naprosto nesmyslné informace. Překvapivě spornou „kvalitou“ se vyznačuje i jinak seriózní zdroj – německý autoklub ADAC. Snažíme se podobné instituce kontaktovat, ale jejich zájem o odbornou spolupráci je nulový. Podařilo se nám navázat spolupráci s organizací BESIP a máme za sebou první semináře pro jejich krajské koordinátory a „BESIP týmy“. Věříme, že jejich prostřednictvím se nám podaří šířit světlo v temnotách.

 

Ve druhé části se budeme věnovat samotnému výběru sedačky. Stay tuned!!!

 

 

Článek byl vytvořen na základě textu, sepsaného autorem pro web www.centrumautosedacek.cz

 

 

Váš

Radek

 

 

All comments

Leave a Reply

ZDE SI VYTVOŘTE REZERVACI K NÁVŠTĚVĚ NAŠÍ PRODEJNY