Jak oblékáte své děti do autosedačky?

Jak oblékáte své děti do autosedačky?

Velmi často padají od maminek dotazy na oblékání dětí do dětské autosedačky. Na první pohled je to jednoduché a stačí se doma podívat na teploměr. Ale v praxi narazíte na řadu detailů, které mohou způsobit Vašemu potomkovi nepohodlí, nepříjemné pocity a v některých případech umí být dokonce nebezpečné. Takže jak na to?

První, i když trochu podceňovanou otázkou je výběr sedačky, a to zejména v kategorii 0-13kg, tedy tzv. „vajíčka“. Musíte nejdříve rozhodnout, jestli prcka budete nosit domů v sedačce, nebo tato zůstane v autě a budete dítě přenášet v náručí. Lepší je určitě přesun v sedačce. Je to bezpečnější, a získáte možnost dát ho do správné pozice ve vyhřátém bytě. Nemusíte tudíž navlékat tlusté bundy a stačí použít deku, nebo pončo přehozené přes celý „komplet“. A tady narazíme na druhý faktor - velký rozdíl je v tom, jestli máte vajíčko poutané pásem, nebo instalované na základně. V prvním případě jste ušetřili nějaké peníze a sedačka se dá většinou celkem snadno umístit do takové polohy, aby dítě nesedělo, nebo naopak nemělo nožičky výše než hlavu (úprava sklonu). Nicméně poutání trvá o něco déle a pokud nechcete vajíčko pokaždé znovu poutat, je umístění dítěte poněkud krkolomné. Můžete narazit i na komplikaci s krátkým bezpečnostním pásem v autě. Jestliže se rozhodnete investovat do základny, přinesete si prcka v sedačce, jednoduše nacvaknete a jedete. To umožňuje lehčí oblečení a pouze přehození například dekou, kterou po zatopení jednoduše stáhnete. Takže krok jedna – vyberte sedačku, která bude vyhovovat Vaším potřebám, Vašemu potomkovi a v neposlední řadě Vašemu autu.

Druhým faktorem je roční období. Zjednodušeně to, jestli je teplo nebo zima. A pozor – ohled berme i na množství srážek!

 

Podzim, zima

Období, kdy řešíme hlavně chlad. Bránit se mu dá více tenčími vrstvami v kombinaci s dekou. Někdy se ale stává, že jí děti odkopávají. Do vajíčka existují i fusaky s otvory na pásy, nebo nánožníky. Výběr je z mnoha různých typů, materiálů, barev i střihů. Pozor - naprostá většina těchto fusaků funguje pouze na tříbodový pás. Velmi vhodnou pomůckou je vložka z Merina, která perfektně dítě odizoluje zespoda. Stručně řečeno – ideální je možnost přinést dítě z domova v relativně slabším oblečení zakryté navrch dekou, rychle nacvaknout do základny, zatopit a odjet. Pokud to možné není, určitě volte více vrstev v kombinaci s pomůckami určenými přímo k sedačce (vložky, fusaky, nánožníky). Nevhodné jsou kombinézy (nejsou variabilní), tlusté bundy s klouzavým povrchem, nebo kapucí. Hlavním důvodem je to, že ramena v takové bundě získají od hlavy značný sklon, po kterém pásy snadno sklouznou. Lepší pokračovací sedačky mají ramenní polstry se silikonovým proužkem, takže tolik nekloužou po oblečení. Na vajíčko můžete dát pláštěnku, která chrání před deštěm, ale i před větrem. V nabídce se objevuje také pončo, které se jednoduše obléká a dá se použít i pro běžné nošení. Někdy ale kapuce a zadní díl ponča způsobují vytlačování hlavičky z hlavové opěrky a tzv. „padání hlavičky“.   

 MerinoDeka Little Angel

Jaro, léto

Jde o příjemnější část roku, kdy oblečení postupně ubývá jak v množství, tak v mohutnosti. Opět je dobré myslet na více vrstev a variabilitu oblečení. Postupně přestáváme řešit zimu a spíše se začíná objevovat potíž s pocením. Řešení? Dobře větrající sedačka a následně vhodné doplňky. Opět naše známá vložka z Merina – skvěle saje pot, dokonale izoluje. Když jí doplníme funkčním oblečením, většinou se podaří problém s pocením velmi dobře omezit. Pozor na oblečení bez rukávů a bez nohaviček. Pásy v sedačce mohou způsobit v horku nepříjemné odřeniny a nejsou moc příjemné na přímý kontakt s jemnou dětskou pokožkou. Je možné dokoupit různé varianty ramenních polstrů z příjemných materiálů. Na překrytí sedačky není vhodné použití např. pleny, protože pod ní může být teplota až o 10 stupňů vyšší než v okolí. Velmi šikovné jsou sedačky s delší stříškou, nebo s možností použít ve stříšce skryté prodloužení. Navíc takové sedačky mívají větrací síťku. Určitě není od věci zkusit moskytiéru, která dítě ochrání před dotěrným hmyzem, a přitom nebrání ventilaci. Velmi důležitý je pitný režim, protože dítě se potí více než dospělý a nedisponuje v organismu takovou zásobou vody. Takže myslete na termosku s chladným (ne ledovým!!!) nápojem. Při delší cestě jsou pak vhodné častější přestávky s osvěžením. Nezapomeňte na to, že okna auta je vhodné zastínit. Kromě různých záclonek a stínítek na boční okénka se dají pořídit i clony na zadní okno. Výborným vynálezem jsou stínící síťky, které se navlékají na rám okna a pod nimi se dá okénko otevřít kvůli větrání.

Sluneční clonaPláštěnka

U pokračovacích sedaček už většinou pracujeme s pasažérem, který není tolik citlivý jako novorozenec. Oblékání ale bude podobné – více slabších vrstev, funkční doplňky, stínění, pozor na tlusté svrchní oděvy, kapuce a klouzavý povrch.

Určitě by bylo možné rozepsat se ještě více a do podrobností. Ale šlo spíše o nástin možností a náměty na další diskusi. Pokud máte nějaké „vychytávky“, určitě se s nimi pochlubte. Každý takový nápad osvědčený v praxi je přínosem i pro ostatní.

 

Mějte se krásně a zachovejte nám věrnost :-)

Váš

Radek

 

 

All comments

Leave a Reply

ZDE SI VYTVOŘTE REZERVACI K NÁVŠTĚVĚ NAŠÍ PRODEJNY